Tuesday, 8 December 2009

Jadikan Pendrive Sebagai RAM ?


Ok semua, ni satu bende yang baru aq dpt tahu dari internet, xpi da lame da bnde nieh, just untuk information kepada sesiapa yang tak tahu,.. hehehe. ;p

Vista Version

Bagi sesiapa yang gune vista,  korang bolehlah ikot tutorial nieh:

cara 1: Enabling Windows ReadyBoosters


Untuk mula menggunakan Windows ReadyBoost, masukkan pendrive yang serasi dengan  ReadyBoost  dalam USB port komputer Vista , Jika serasi, Vista akan mengesan dan memaparkan General Option yang mempunyai "speed up my system using Windows Ready Boosters" (lihat gambar dibawah)


selepas itu, click pada Speed up my system using Windows ReadyBoost, selepas click, akan muncul satu (1) option, iaitu Removable Disk Properties. (lihat gambar dibawah)

untuk menggunakannya, click pada "use this device", dan set kan berapa memory yang anda hendak gunakan, lebih mudah jika anda mensetkan dengan jumlah yang windows recommend. contoh diatas, windows recommends 550MB untuk performance yang terbaik. ia bergantung kepada baki memory yang ada.
tetapi apabila anda menggunakan system ini, baki memori yang anda gunakan tidak boleh digunakan untuk menyimpan document (storage) ,

setelah anda berpuas hati, click pada apply, dan kemudian ok. dan sekarang enjoy la dengan system ReadyBoost ini.


Cara 2: Manual
1- Connect your pendrive to pc or laptop, pendrive should be at least 1GB and above.
2- Wait until your sistem detect the pendrive,
3- After finish, right click on My Computer, then select properties.
4- Go to Tasks Advanced System Setting,
5- Click on Performance Setting,
6- Then goto Advanced tab, on Virtual memory click change.
7- Select ur pendrive and check the value of Space available.
8- Then click on custom size,
9- Enter Same amount valur at initial and maximum size, but must below ur value space available.
10- Click ok, then restart, and enjoy it. ;p

kalu de sesape yang da cube 2,,, bole la share2 kat cnieh.. na tau gak.. betol2 leyh gune atau x..
hue~

XP version

bgi pemilik XP lak, korang kene gune software eBoostr, software nieh kene bayar, 2 yang x best.. xpi untuk trial nye,korang boleh gune die untuk 4 jam, lepas 4 jam je,, da x bole nak gune blek.. klau na gune gak korang kene restart pc or terpakse la beli 1...
hehe .. pemilik vista pon bole gak gune software nieh.. lebih mudah,, dan bnyk kelebihan lain.

4 comments:

  1. Untuk seven .. boleh buat cam nie tak ?

    ReplyDelete
  2. tahla..
    rasenye bole kot..
    sbb yg nieh untuk vista.. seven mesti ade gak mnde nieh nye..
    try check 1st..

    ReplyDelete
  3. sy guna ebooster.. crack punya. Boleh la.. nak kata run lebih laju, sket je. tp yg penting PC lebih stabil bila buka byk prog.

    ReplyDelete
  4. ha.. tuan blog http://tebilan.blogspot.com gune ebooster.. thanx sbb bgi komen mcm 2.. sape nak crack die bole la send email kt sy.. nnty sy tolong carik. ;p

    ReplyDelete